Wpływ na zdrowie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(8)
Placówka
Filia w Rudziczce
(3)
Filia w Szybowicach
(1)
Czytelnia dla Dorosłych
(4)
Autor
Badyda Artur
(1)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(1)
Crista Jill
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Grzegorzewska Maria Katarzyna
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Kwiecień Tomasz (1965- )
(1)
Mazurek Henryk (medycyna)
(1)
Napoleoni Loretta (1955- )
(1)
Pałasz Marzena
(1)
Petzke Ewelina
(1)
Ruszkiewicz Mirosław
(1)
Sołowiej Krzysztof
(1)
Tkaczyk-Borówka Edyta
(1)
Zanoncelli Anastasia
(1)
Świątkowska Katarzyna (lekarz)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Odbiorca
Lekarze
(1)
Temat
Kobieta
(2667)
Rodzina
(1496)
Miłość
(1340)
Polska
(1307)
Tajemnica
(1285)
Wpływ na zdrowie
(-)
Przyjaźń
(1056)
Powieść amerykańska
(976)
Historia
(924)
Zabójstwo
(868)
Śledztwo i dochodzenie
(868)
Relacje międzyludzkie
(842)
II wojna światowa (1939-1945)
(837)
Policjanci
(614)
Literatura polska
(559)
Powieść obyczajowa
(550)
Zwierzęta
(546)
Małżeństwo
(540)
Psychologia
(539)
Sekrety rodzinne
(532)
Rodzeństwo
(525)
Dzieci
(509)
Wychowanie
(505)
Literatura
(503)
Osoby zaginione
(490)
Dziecko
(471)
Trudne sytuacje życiowe
(465)
Pedagogika
(455)
Przestępczość zorganizowana
(448)
Powieść angielska
(441)
Żydzi
(405)
Uczucia
(404)
Nastolatki
(400)
Literatura dziecięca polska
(380)
Kultura
(367)
Magia
(366)
Powieść polska
(365)
Wybory życiowe
(364)
Dziennikarze
(363)
Życie codzienne
(361)
Podręcznik akademicki
(359)
Język polski
(358)
Relacja romantyczna
(331)
Arystokracja
(330)
Boże Narodzenie
(325)
Sztuka
(321)
Matki i córki
(318)
Uprowadzenie
(315)
Pisarze polscy
(307)
Seryjni zabójcy
(306)
Polityka
(305)
Socjologia
(302)
Dziewczęta
(301)
Powieść młodzieżowa polska
(301)
Psy
(283)
Nauczanie
(281)
Polacy za granicą
(278)
Władcy
(277)
Poezja polska
(273)
Zemsta
(266)
Młodzież
(261)
Poszukiwania zaginionych
(259)
Powieść przygodowa
(253)
Przedsiębiorstwo
(250)
Zarządzanie
(249)
Prywatni detektywi
(240)
Ojcowie i córki
(235)
Politycy
(234)
Filozofia
(233)
Literatura piękna
(228)
Ludzie bogaci
(218)
Podróże
(218)
Prawo
(218)
Wychowanie w rodzinie
(209)
Pisarze
(208)
Wojsko
(208)
19
(207)
Edukacja
(207)
Komunikacja społeczna
(207)
Wakacje
(207)
Osobowość
(206)
Mężczyzna
(201)
Ludzie a zwierzęta
(200)
Lekarze
(190)
Koty
(189)
Dziadkowie i wnuki
(185)
Duchowieństwo katolickie
(184)
Praca
(184)
Medycyna
(183)
Aktorzy polscy
(181)
Uczniowie
(180)
Wojna 1939-1945 r.
(178)
Psychoterapia
(175)
Społeczeństwo
(174)
Studenci
(173)
Biografia
(172)
PRL
(172)
Wojna
(170)
Nauczyciel
(169)
Szpiegostwo
(169)
Spisek
(168)
Temat: czas
2001-
(2)
Temat: miejsce
Województwo małopolskie (1999- )
(1)
Województwo świętokrzyskie (1999- )
(1)
Gatunek
Opracowanie
(4)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Archeologia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Psychologia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. CZ-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdemu człowiekowi zdarzyło się przynajmniej raz w życiu przeczytać informacje podane na etykiecie kupowanego przez niego produktu. Szczególnie ciekawą lekturą w takich chwilach bywa skład pozornie nieskomplikowanych specjałów branży spożywczej. Jak odcyfrować zawarte tam skróty i na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedzi udziela Autor bestsellerów „Nie jedz tego!” i „Cukrowa mafia”, którego publikacje są zmorą koncernów spożywczych. Jak dr Grimm przekonuje w swojej najnowszej książce, pożywienie produkowane na skalę przemysłową potrzebuje chemicznych dodatków. Niestety, człowiek już nie – one mu po prostu szkodzą. Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków. Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci i dlaczego ich przerażenie jest bagatelizowane i nie dopuszczane do środków masowego przekazu. Poznaj całą prawdę i przestań truć siebie i bliskich. (https://www.znak.com.pl/ksiazka/chemia-w-pozywieniu-jak-dzialaja-dodatki-do-zywnosci-i-dlaczego-nam-szkodza-hans-ulrich-grimm-63146)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. CZ-613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tematem monografii jest związek między zasobami a wypaleniem, będącym pochodną stresu zawodowego i poczuciem zdrowia. Poruszam w niej problematykę stresu zawodowego u nauczycieli, wykorzystując osiągnięcia takich dziedzin, jak psychologia, pedagogika, pedeutologia, filozofia, medycyna, i diagnozuję stan polskiego systemu oświaty. Niezwykle istotne w tej książce jest, obok przedstawienia wyników badań nad stresem, podniesienie kwestii edukacji profilaktycznej. Jest to o tyle ważne, że zawód nauczyciela to jedna z najbardziej społecznie odpowiedzialnych funkcji. To nauczyciele, realizujący swoje zadania w niedomagającym systemie oświaty, formują przyszłe społeczeństwo. Tak znacząca rola jest determinowana przez następujące czynniki: brak motywacji, brak zaangażowania, brak zrozumienia społecznego, zbyt wysokie oczekiwania, przeciążenie obowiązkami w aspekcie indywidualnym, ale też społecznym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. CZ-331.101 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. CZ-612 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka wychodzi od osobistego doświadczenia i udowadnia, jaka moc płynie z rękodzieła i jak wspólne dzierganie może nas do siebie zbliżyć. Dzierganie jest dla niej również pretekstem do snucia wspomnień i anegdot oraz przekazywania wiedzy – tak, jak kiedyś robiła to jej babcia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Rudziczce
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. FR-646.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas witamin : naturalne źródło zdrowia / Marzena Pałasz, Ewelina Petzke. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2018. - 191, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Wademekum)
Atlas zbiera informacje na temat witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wiadomości dotyczące tego, czym właściwie są witaminy C, A, D, K i inne, jaki mają wpływ na działanie poszczególnych narządów, jakie są mity i fakty odnośnie ich suplementowania uzupełniają przepisy na potrawy zawierające poszczególne witaminy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Szybowicach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. FS-615.3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kontynuacja bestsellerowej serii „Mity medyczne”, która rozeszła się w dziesiątkach tysięcy egzemplarzy. W kolejnym tomie autorka, praktykujący lekarz pierwszego kontaktu, namawia nas do przemyślenia kolejnych zagadnień, które mogą decydować o naszym zdrowiu i życiu. Dlaczego jesteśmy coraz grubsi? Wyniki najnowszych badań. Fakty, które ratują życie. • 11 faktów o mleku o których nie masz pojęcia. Odczarujmy w końcu laktozę. • Co z tym glutenem? Dlaczego tak wiele się? o nim mówi? Modny temat, czy rzeczywiste źródło powszechnych problemów zdrowotnych? • Na czym smażyć? Wybrać wychwalany w Polsce olej rzepakowy? Może lepiej sięgnąć po „stary, poczciwy” smalec? • Zdrowie jak po maśle? Masełko wraca do łask. • Nietolerancje pokarmowe. Jak nie dać się? naciągnąć. • Suplementy, kuracje, zabiegi oczyszczające, czy raczej skuteczne... czyszczenie portfela. • Kawa pomaga zachować zdrową wątrobę? • Kiedy jelita stają się rozdrażnione i nie dają żyć. Jak sobie pomóc? • Smog zabija. Kto nas truje?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Rudziczce
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. FR-613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: propolis, mleczko pszczele, pyłek, jad pszczeli, wosk.
Aż trudno uwierzyć, ile pracy muszą włożyć pszczoły, byśmy mogli zjeść łyżeczkę miodu. A przecież dzięki tym małym owadom mamy nie tylko ów słodki przysmak, ale też inne niezwykle zdrowe produkty z propolisem na czele. W tej książce przytoczono wiele ciekawostek o pracy pszczół, dzięki którym każdy doceni ich wysiłek i lepiej zrozumie, ile im zawdzięczamy i jak ważne są dla całej przyrody. Jednak szczególnie wartościowe są szczegółowe wskazówki, dzięki którym każdy będzie umiał optymalnie wykorzystywać lecznicze działanie miodu, wosku i pyłku pszczelego oraz stosować i dawkować propolis i mleczko pszczele. Przydatne przy najczęstszych dolegliwościach będą zwłaszcza zamieszczone tu przepisy na środki z propolisem, które można w prosty sposób zrobić samemu. Warto też wypróbować receptury na wspaniałe domowe kosmetyki, takie jak szampony, kremy, maści, maseczki, płukanki. Z kolei ci mniej i ci bardziej profesjonalni ogrodnicy znajdą sprawdzone pomysły na preparaty pomagające w uprawie roślin. Autorka dokładnie wyjaśnia, czym się kierować, przy wyborze miodu, by zawsze kupować produkty najwyższej jakości, oraz opisuje właściwości coraz łatwiej dostępnych miodów egzotycznych i pokazuje, dlaczego warto po nie sięgać. Przywołuje też wyniki badań dotyczących wpływu zanieczyszczenia środowiska na produkty pszczele, byśmy robili zakupy świadomie i bez najmniejszego ryzyka. Koniecznie trzeba poznać wszystkie skarby prosto z ula i nauczyć się z nich właściwie korzystać, by móc dobrze dbać o swą urodę i cieszyć się lepszym zdrowiem. (www.poczytaj.pl)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Rudziczce
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. FR-615.85 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej